Sunday 30 March 2014

Adakah Soya Pilihan Anda Dijamin BERKUALITI?



Soya yang BERKUALITI menghasilkan kesan yang POSITIF pada kesihatan dan sebaliknya...

Jadi sebagai pengguna, anda berhak untuk mengetahui cara mengenalpasti tepung soya yang berkualiti.


Terdapat 7 SYARAT wajib yang ditetapkan oleh pengilang untuk KAWALAN KUALITI:

1) Kacang soya hendaklah ditanam secara ORGANIK : 

Kajian menunjukkan kandungan nutrisi didapati berkurang jika ia TIDAK ditanam secara organik. Amatlah penting utk memastikan pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya ini,kerana terdapat hubungkait diantara nitrates dan kanser!




2) Kacang soya itu hendaklah NON-GMO ( NON GENETICALLY MODIFIED) 
Kacang soya yang telah diubahsuai secara genetik adalah jauh lebih dan banyak syarikat memilih cara ini untuk penjimatan kos. Menurut seorang Saintis Brazil Dr. Louis J. Pribyl, kajian membuktikan toksin secara tidak sengaja akan terbina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
3) Soy Protein WAJIB mengandungi kesemua 9 Asid Amino 
Kesemua Asid Amino diperlukan untuk penghasilan hormon, jus makanan, enzim dan antibodi.





4) Serbuk soya dihancurkan dalam air BUKAN alkohol : 
Ini bagi memastikan kandungan ISOFLAVONE kekal. ISOFLAVONE dapat mengurangkan risiko kanser payudara,prostat, paru-paru dan usus.

5) Bahan "ANTI-THYROID" dan "ANTI-GROWTH" harus disingkirkan : 

Soya mentah mengandungi bahan "ANTI-THYROID" dan "ANTI-GROWTH". Jika ia tidak disingkirkan boleh menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan yang rendah dan 'restless leg syndrome'.

6) Proses pembuatan soy protein dilakukan TANPA pemanasan : 

Asid Amino sangat SENSITIF terhadap suhu yang panas. Ketahuilah bahawa 50% asid amino akan MUSNAH pada suhu tunggi . Kekurangan asid amino boleh menyebabkan perkembangan otak terbantut dan mengganggu perkembangan tisu badan.

7) Pastikan unsur KALSIUM ditambah dalam serbuk soya : 

Ini penting kerana unsur kalsium yang secukupnya berupaya meneutralkan kembali serbuk soy yang BERASID akibat penasingan minyak protein. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein TIDAK menambah kalsium secukupnya.





Anda boleh hubungi saya melalui:



No comments:

Appointment

Copyright to Cahaya Nur Adhwa
Designed by UMIESUEstudio 2015